Custom Fit

Loading...

Custom fit

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over custom fitting. Voor ons is het een vanzelfsprekende zaak dat we u golfclubs op maat kunnen aanbieden. De meeste mensen hebben staand hun handen op ongeveer dezelfde hoogte. Zo hebben de grote golffabrikanten makkelijk veel geld kunnen verdienen door hun clubs te standaardiseren.

Er zijn heel wat golfers die geen standaardmaten voor golf hebben. Ca. 20-30% daarvan speelt noodgedwongen met clubs die eigenlijk niet op hun behoeften zijn afgestemd.

Het draait niet alleen de vereiste clublengte, maar ook om de mogelijkheid om je eigen club op maat te kunnen samenstellen. Om grip, shaft, lengte en clubhoofd te kunnen kiezen.

In de VS koopt 2/3 van alle golfers, ofwel 26 miljoen mensen, clubs op maat. Dit is – denken wij – de toekomst binnen de golfwereld.
 

Statisch custom fit versus dynamisch custom fit

Statisch custom fit is het speciaal voor u samenstellen van de optimale club zonder rekening te houden met de swing. Daarbij kijk je naar een paar eenvoudige maten, uw lengte, de afstand tussen vloer en pols, de grootte van de hand en de swingsnelheid.
Statisch custom fit is geschikt voor wie zijn swing af en toe een beetje verandert. Heeft u daarentegen een loepzuivere swing die altijd gelijk is, dan is het mogelijk een club samen te stellen die niet alleen op de fysieke condities is afgestemd, maar die ook rekening houdt met de swing, de zgn. dynamische custom fit.
Wij van NordicaGolf zeggen niet dat het een beter is dan het ander. U als klant beslist daarover. Het blijft een feit: hoeveel mensen hebben niet een perfecte swing die mettertijd verandert? Een grote golffabrikant die een statische clubfitting aanbiedt is Ping.

Mannen versus vrouwen

De standaardclubs van tegenwoordig zijn er in dames- en herenmaten. Clubs voor dames zijn doorgaans 1 inch korter dan clubs voor heren. Dat werkt tamelijk goed omdat vrouwen vaak korter zijn dan mannen. Maar er zijn ook vrouwen van 1,80 m, net zo goed als er mannen van 1,60 m zijn. Er zijn dus veel vrouwen die niet met clubs van 1 inch korter zouden moeten spelen, maar met clubs van slechts een halve inch korter en waarvan de lie iets is bijgesteld.
Wij maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, maar kijken liever naar uw lengte en swingkracht. Op die manier krijgt een getrainde vrouw van 1,70 m tenminste geen clubs die afgestemd zijn op iemand die veel kleiner en veel minder sterk is.

De custom fit guide

Door gebruik te maken van deze gids kunt u een club samenstellen die juist voor u optimaal is. Hij moet worden beschouwd als een hulpmiddel voor wie onzeker is of nooit eerder met op maat gemaakte clubs heeft gespeeld. Als u uit ervaring weet dat u het beste speelt met een standaardlengte, maar de gids geeft aan dat uw clubs een halve inch langer moeten zijn, moet u natuurlijk afgaan op wat u zelf het beste vindt. Uiteindelijk gaat het om wat u het prettigst vindt. Wij willen u alleen kunnen laten kiezen!

Gripmaat

Door op een paar plaatsen te meten kunnen wij beoordelen wat uw gripmaat moet zijn. Van Small tot afmeting Jumbo. Wij bieden uitsluitend grips van de bekende fabrikanten, zoals Lamkin Crossline, Golf Pride, Pro T en Winn.

Custom fit guide

Shaft

De shaft is misschien wel het belangrijkste deel van de club. Met de shaft controleert u de spreiding van de bal en de afstand waarover u slaat. Wij bieden uitsluitend shafts van de grote bekende fabrikanten, zoals Apollo, True Temper, Aldila, Grafalloy en UST.

Flex

De flex is de buigzaamheid van de shaft, die ingedeeld wordt in lady, senior, regular, stiff en x-stiff. Wat u kiest hangt af van uw swingsnelheid. Zwaait u snel, dan heeft u eerder een stiff shaft nodig en zwaait u in een rustig tempo, dan moet u een flexibele shaft gebruiken. Dit heeft te maken met het feit dat de shaft uw tempo moet kunnen volgen. U wilt immers dat het clubhoofd recht tegen de bal komt als dit de bal treft. Als de shaft niet buigzaam genoeg is, komt deze niet voldoende rechtop voor een speler met een swing naar rechts en het resultaat is een slice. Is de shaft daarentegen te soepel, dan buigt deze te veel en het resultaat is een hook.
Van standaardisatie is bij de shaftfabrikanten geen sprake. Daarom kan de aanduiding regular bij de ene fabrikant overeenkomen met stiff bij een ander. Wij hanteren de richtlijnen die de fabrikanten van shafts verstrekken. In de gids vindt u eenvoudig uw shaft en flex.

Custom fit guide

Je zou kunnen zeggen dat een stiff shaft voor precisie zorgt ten koste van de afstand, terwijl een meer flexibele shaft meer afstand geeft, maar daarmee ook een grotere spreiding van de bal.

Lengte

Spelers met een lengte van 1,70-1,85 m kunnen meestal gebruik maken van standaardclubs. Als u langer of korter bent, heeft u waarschijnlijk respectievelijk langere of kortere clubs nodig. Wij maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen.

Custom fit guide

Wij gaan voor ijzeren en grafieten shafts uit van de volgende standaardafmetingen. Ladies standard lenght is one inch shorter then the table below. Hybrids are made one inch longer then irons.

 

 
Grafiet
Staal
Ti Driver
45"
N/V
1 Wood
44"
N/V
3 Wood
43"
N/V
5 Wood
42"
N/V
1 IJzer
40.00"
40.00"
2 IJzer
39.50"
39.50"
3 IJzer
39.00"
39.00"
4 IJzer
38.50"
38.50"
5 IJzer
38.00"
38.00"
6 IJzer
37.50"
37.50"
7 IJzer
37.00"
37.00"
8 IJzer
36.50"
36.50"
9 IJzer
36.00"
36.00"
PW/AW
36"
35.50"
SW/LW
35.50"
35.50"
Putter
N/V
34"


Lie

De lie is de hoek tussen de shaft en de zool van het clubhoofd. Houdt u de shaft te veel rechtop, dan raakt eerst de teen van het clubhoofd de grond en slaat u naar rechts. Houdt u de shaft daarentegen te plat, dan raakt eerst de hiel van het clubhoofd de grond en slaat u naar links.

Shaft te plat

Shaft correct

Shaft te rechtop

Drivers, fairwaywoods en de lage ijzers worden minder door de liehoek beïnvloed. Dat komt doordat hun loft kleiner is en het oppervlak waarmee u raakt rechter.